Waterbeheer in de stad – kansen en mogelijkheden
Sinds het begin van de mensheid zijn we ons steeds meer gaan beschermen tegen het water. Waarom? Natte voeten zijn vervelend. De laatste jaren is er een ommezwaai in denken en krijgt water een steeds belangrijkere rol in onze openbare ruimte. Wat is er mooier dan water? Het is altijd anders en past zich aan aan de weersomstandigheden. De ene keer zo vlak als een spiegel, de andere keer wild vol golven. Water is bruisend en vol met leven en trekt leven aan. Maar kan water ook sturend werken midden in een stedelijk gebied?
Het bijzondere San Marcoplein in Venetië
Natuurlijk, water is hét element dat gebruikers kan sturen. Juist het voorkomen van natte voeten, laat gebruikers om grote waterpartijen heen sturen. Kinderen vinden het prachtig juist door het water heen te rennen. In Venetië is water al eeuwenlang het element dat het San Marcoplein elke dag opdeelt in natte en droge gebieden. Dit plein staat dan ook niet voor niets op menig bucketlist staat.
Kansen waterbeheer in de stad
Als we eenzelfde fenomeen projecteren op een willekeurig stedelijk gebied in Nederland, biedt dit naast veel meer dynamiek, gigantische kansen. Kansen die vanuit de waterbouw, maar zeker vanuit de landschapsarchitectuur kunnen worden opgepakt. Waarom zetten we in Nederland piekneerslagen, verschillen in zomer- en winterpeil niet veel vaker in om water zichtbaar te maken?
Leven om en rond water in stedelijke gebieden
Op dit moment is er veel te doen met opwarming van stedelijk gebied. De grootste oorzaak hiervan is het dempen van watergangen ten gunste van stedelijke functies. Oude steden kennen veel oude straatnamen eindigend op kade of gracht waar geen water meer te zien is. Door water terug te brengen in de stad zal dit de opwarming tegengaan. Water is in openbaar gebied altijd koeler dan de omgevingstemperatuur en geeft deze koelte heel makkelijk af.
Water zichtbaar en beheersbaar maken – advies door GlasGroen
Een win-win situatie en zeker de moeite waard om te overwegen in nieuwe en oude situaties. GlasGroen denkt graag met u mee over een goede inpassing van nieuw water in stedelijk gebied. Wij hebben de kennis in huis om water zichtbaar en beheersbaar te maken. Voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.