Wat zijn de gevolgen van de ijspret?

De kou neemt Nederland langzaam over… We maken ons op voor de koudste week van deze winter. Het is perfect weer om de schaatsen onder te binden en veel ijsbanen hebben hun deuren al geopend.

Waterbouwers op de schaatsen

Natuurlijk zijn wij van GlasGroen ook op het natuurijs te vinden als het even kan. De vrijheid van het kunnen komen op plaatsen waar je anders alleen met een boot kan komen… In één woord: fantastisch! Als waterbouwers zien wij na de schaatsperiode echter ook de keerzijde van de medaille. De druk die ijs veroorzaakt op oeverbescherming en waterkeringen is enorm. De schaatsen priemen soms ook, vooral bij in- en uitstapplaatsen in de wat oudere oeverbescherming.

Druk van ijs op oeverbescherming en waterkeringen

Het resultaat is dat deze naderhand hersteld moeten worden. U denkt nu, dat komt die waterbouwers toch prima uit. Wij van GlasGroen denken duurzaam; daar hoort ook de zorg bij om materiaal zo lang mogelijk mee te laten gaan door goede adviezen te geven.

Tips voor gemeente en waterschappen

Wat kunt u doen als gemeente of waterschap om uw oeverbescherming de komende schaatsperiode zo goed als mogelijk te beschermen? Beschadiging over het totale areaal is niet totaal te voorkomen.

  • Als eerste is het goed om de in- en uitstapplaatsen te lokaliseren. Bij deze plaatsen adviseren wij om een tijdelijke vurenhouten balk aan de waterzijde (met onderzijde op waterniveau) te bevestigen die de eerste aanrijdschade opvangt.
  • Ten tweede kunt u bij ontwerp of renovatie van oevers deze punten voorzien van lage vissteigers waardoor deze een tweede functie krijgen in een schaatsperiode. De ontwerpers van GlasGroen adviseren u graag over hoe deze instapplaatsen uitgewerkt zouden kunnen worden.

GlasGroen. Waterbouwers van nature.

Bron foto’s: glasgroen.nl, nu.nl, kidsweek.nl en weeronline.nl.