Interview familiebedrijvenverhaal INTO Business

De kracht van het familiebedrijf

Zo’n 70 procent van alle bedrijven in Nederland met meer dan één werknemer wordt volgens het Centraal Bureau van de Statistiek als familiebedrijf aangemerkt. In de Duin- en Bollenstreek ligt dit percentage met 72% net iets hoger. Katwijk (72,5%), Noordwijkerhout (78,2%) en Hillegom (77,1%) zitten boven het gemiddelde van de Duin- en Bollenstreek. Teylingen (62,8%) en Lisse (68%) scoren weliswaar lager dan het gemiddelde, maar nog altijd hoger dan het gemiddelde van Zuid-Holland dat bij de laatste meting op 61% uitkwam. Dit maakt dat familiebedrijven een belangrijke rol spelen in de regionale economie.

In de reportage familiebedrijvenverhaal van Duin-en Bollenstreek INTO Business is een mooi artikel opgenomen over de ziens- en werkwijze van GlasGroen.

Interview GlasGroen – familiebedrijvenverhaal INTO Business

Sinds 2006 is Ruud Glas algemeen directeur en enig eigenaar van GlasGroen. Het in Noordwijkerhout gevestigde familiebedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen van de buitenruimte, de aanleg van waterbouw en houten terreininrichting.

GlasGroen wint prijs grootste belofte regio Rijnland

Het bedrijf heeft onlangs de Grant Thornton aanmoedigingspenning gewonnen voor het bedrijf met de grootste belofte in de regio Rijnland. GlasGroen is in 1970 opgestart door Gerard Glas, destijds gespecialiseerd in de totaalaanleg van sportvelden en dijken. Door de komst van verbeterde graszaden en zaaimethodes heeft GlasGroen de keuze gemaakt zich verder te specialiseren in waterbouw. In de loop der jaren is het bedrijf flink gegroeid.


Foto door Goulmy Design & Fotografie

Waterbouw, houten terreininrichting en landschapsarchitectuur

Ruud, die in 2002 in het bedrijf is gekomen, heeft hij tot het overlijden van zijn vader in 2012 samen met hem het bedrijf geleid. Door zijn inbreng heeft GlasGroen een verdere kwaliteitsslag kunnen maken met waterbouw en houten terreininrichting in combinatie met landschapsarchitectuur.

Jij- en zij-gevoel buig je veel makkelijker om naar wij-gevoel

De vrouw van Ruud, Rianne Sjoerdsma is als afgestudeerd landschapsarchitect in 2015 het bedrijf in gerold. “GlasGroen verzorgt het gehele traject van schetssessies met toekomstige gebruikers tot het begeleiden van een ontwerp naar uitvoering.” Verbondenheid ziet Ruud als een groot voordeel van een familiebedrijf. “Door familieleden te hebben werken in het bedrijf wordt het jij- en zij-gevoel veel makkelijker omgebogen naar een wij-gevoel voor de totale organisatie.”

GlasGroen – de kracht van het familiebedrijf

Ruud herkent de nadelen. “Doordat je lief en leed met elkaar deelt, kunnen belangen van de één best weleens botsen met die van de ander. Door oplossingsgericht met elkaar te communiceren proberen wij de juiste keuzes te maken. Familiebedrijven zijn vaak lokaal verbonden aan een gemeenschap. Bij de aanschaf van producten en diensten zouden overheden het voordeel van een lokaal familiebedrijf niet moeten onderschatten.”