Het ontwerpen van nutskastcamouflage
Electrakasten, gaskasten, telecomkasten iedereen kent ze wel. In Katwijk stonden deze gegroepeerd op de een locatie tussen de Noorderparkeerplaats en de zeereep.
Integratie nutskasten zeereep Katwijk
De overdadigheid van de nutskasten was beeldbepalend. Dit kwam de beleving en veiligheid van het gebied niet ten goede. De vraag van gemeente Katwijk was dan ook om een oplossing te ontwerpen die in het gebied zou opgaan. Daarnaast moest rekening worden gehouden met de ontwerpfilosofie die is toegepast bij Kustwerk Katwijk.
Samen met de gemeente en Schaddé van Dooren, die als hoofdaannemer de voorbereiding en grondafwerking heeft verricht, heeft GlasGroen een inventarisatie van de wensen gemaakt en deze uitgewerkt naar schetsontwerp en bijbehorende begroting.
Ontwerp, materiaalgebruik en uitvoering
Tijdens de uitvoering heeft GlasGroen de dimensioneringen verder geoptimaliseerd aan de wensen van de netbeheerders en eindgebruikers. De aanwezigheid van nutskasten en de grote hoeveelheid kabels en leidingen zijn vanzelfsprekend leidend geweest in de wijze van uitvoering.
De te maken voorziening moest vooral opgaan in de omgeving en vandalismebestendig zijn. Gekozen is om de voorziening op te bouwen uit betonnen L-profielen gecombineerd met een hardhouten constructie. De constructie is afgewerkt met gegalvaniseerd betonstaal en een kastanjehouten ‘Frans’ hekwerk.
Nutskastcamouflage door GlasGroen
Door gebruik te maken van vergrijzende materialen en het bedekken van twee zijden met duinplaggen heeft de voorziening een natuurlijke uitstraling gekregen. De beplanting zal zich in de komende tijd nog verder ontwikkelen en zorgen voor een camouflerende werking.
Door een natuurlijk ontwerp, zorgvuldig gekozen materiaalgebruik en slimme uitvoering integreert GlasGroen nutskasten in het landschap. GlasGroen. Waterbouwers van nature.